Direct naar de inhoud

Kennismaken met humanisme – Haarlem (uitverkocht)

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Jansstraat 33, Haarlem

Adres:

Jansstraat 33

Contact

Haarlemmerland
Naar Google Maps

Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus.

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is er voor iedereen die inspiratie zoekt over de zin van het leven. Of, concreter, wat jij belangrijk vindt in je leven.

Zo fijn om te ontdekken welke levenswijsheden het humanisme allemaal te bieden heeft. Je hoeft het inderdaad niet allemaal zelf uit te vinden!

Datum en prijs

Aanmelden

Docent: Petra Sol

Petra Sol volgde Humanistiek, omdat de mens ook geestelijke voeding nodig heeft. Eerder werkte zij als humanistisch raadsvrouw bij justitie, nu als geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Ze houdt van mythische verhalen die vol humor getuigen van voor- en tegenspoed in het leven. Petra Sol is zowel denker als doener, die mensen graag krachtiger maakt. Ze zet mensen graag tot nadenken over vragen als: wat is jouw verhaal? Is er ruimte voor een eigen plot?

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.